A może by tak zupkę tajską na te chłodne, pochmurne dni? Rozgrzewa, syci a do tego świetnie smakuje! Polecam w szczególności osobom lubiącym kuchnię orientalną ale także każdemu, kto chciałby spróbować czegoś troszkę innego niż nasze tradycyjne, polskie zupki. A więc potrzebujemy:
- ok. 400 g. piersi z kurczaka,
 - ok. 1,5 l. bulionu,
 - czerwona pasta curry,
 - ok. 450 g bukietu warzyw (kalafior, brokuł, marchewka),
 - 400 ml mleczka kokosowego,
 - sok z limonki,
 - sos sojowy,
 - ostry sos chili,
 - czosnek,
 - trawa cytrynowa,
 - curry
 
Filet kroję w kostkę. Gotuję. 
Do garnka wlewam bulion. Gdy się zagotuje dodaję ugotowanego kurczaka. Wlewam ok. 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sosu chili oraz 2 łyżki soku z limonki. Przyprawiam czosnkiem, curry oraz trawą cytrynową. 
Do mleczka kokosowego dodaję ok. 1 łyżki stołowej pasty curry. Mieszam. Dodaję do zupy. Na koniec wrzucam warzywa. Gotuję ok. 10 min. Zupka jest już gotowa :)
Możemy jeść ja sama lub podawać z ryżem. Zdradzę Wam, że następnego dnia jest jeszcze lepsza :)
![]()  | 
| Zupa tajska z czerwonym curry 
Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/ 
 | 

W zimne dni idealna. Muszę zrobić
OdpowiedzUsuń