Zupa tajska z czerwonym curry

A może by tak zupkę tajską na te chłodne, pochmurne dni? Rozgrzewa, syci a do tego świetnie smakuje! Polecam w szczególności osobom lubiącym kuchnię orientalną ale także każdemu, kto chciałby spróbować czegoś troszkę innego niż nasze tradycyjne, polskie zupki. A więc potrzebujemy:
  • ok. 400 g. piersi z kurczaka,
  • ok. 1,5 l. bulionu,
  • czerwona pasta curry,
  • ok. 450 g bukietu warzyw (kalafior, brokuł, marchewka),
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • sok z limonki,
  • sos sojowy,
  • ostry sos chili,
  • czosnek,
  • trawa cytrynowa,
  • curry
Filet kroję w kostkę. Gotuję. 
Do garnka wlewam bulion. Gdy się zagotuje dodaję ugotowanego kurczaka. Wlewam ok. 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sosu chili oraz 2 łyżki soku z limonki. Przyprawiam czosnkiem, curry oraz trawą cytrynową. 
Do mleczka kokosowego dodaję ok. 1 łyżki stołowej pasty curry. Mieszam. Dodaję do zupy. Na koniec wrzucam warzywa. Gotuję ok. 10 min. Zupka jest już gotowa :)
Możemy jeść ja sama lub podawać z ryżem. Zdradzę Wam, że następnego dnia jest jeszcze lepsza :)

Kurczak curry
Zupa tajska z czerwonym curry



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze

Prześlij komentarz