Kto z nas nie lubi zjeść rano pysznej, sycącej jajecznicy? :) Można ją modyfikować dodając przeróżne składniki. Wcale też nie musi być ciężka i tłusta! U mnie lekkie wydanie tego wspaniałego śniadanka w wersji light. Potrzebujemy:
- 6 jajek,
- 6 kulek mini mozzarelli light,
- 5 suszonych pomidorów,
- garść czarnych oliwek,
- 4 plasterki drobiowej wędliny (u mnie z piersi z kurczaka),
- szczypiorek,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz
Jajka wrzucam do miski i doprawiam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Mieszam. Pozostałe składniki kroję w kostkę. Szczypiorek siekam. Patelnię teflonową rozgrzewam i wrzucam na nią jajka. Po kilku sekundach dodaję pozostałe składniki poza szczypiorkiem. Całość smażę na niewielkim ogniu. Zależy mi by mozarella delikatnie się rozpuściła. Pamiętam by co jakiś czas mieszać :) Na koniec dodaję szczypiorek. Do dekoracji sypię go również na wierzch. Nasza beztłuszczowa jajecznica jest już gotowa :) Mimo, że nie smażyłam jej na maśle ani oleju jest dość sycąca a zarazem lekka. Jem ją nawet bez chleba! Smacznego!
|
Jajecznica w wersji light |
|
Jajecznica w wersji light
Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
|
Pyszności! Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna a przy tym lekka i dietetyczna :) Polecam!
OdpowiedzUsuń