Jajecznica w wersji light

Kto z nas nie lubi zjeść rano pysznej, sycącej jajecznicy? :) Można ją modyfikować dodając przeróżne składniki. Wcale też nie musi być ciężka i tłusta! U mnie lekkie wydanie tego wspaniałego śniadanka w wersji light. Potrzebujemy:

  • 6 jajek,
  • 6 kulek mini mozarelli light,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • garść czarnych oliwek,
  • 4 plasterki drobiowej wędliny (u mnie z piersi z kurczaka),
  • szczypiorek,
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz
Jajka wrzucam do miski i doprawiam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Mieszam.  Pozostałe składniki kroję w kostkę. Szczypiorek siekam. Patelnię teflonową rozgrzewam i wrzucam na nią jajka. Po kilku sekundach dodaję pozostałe składniki poza szczypiorkiem. Całość smażę na niewielkim ogniu. Zależy mi by mozarella delikatnie się rozpuściła. Pamiętam by co jakiś czas mieszać :) Na koniec dodaję szczypiorek. Do dekoracji sypię go również na wierzch. Nasza beztłuszczowa jajecznica jest już gotowa :) Mimo, że nie smażyłam jej na maśle ani oleju jest dość sycąca a zarazem lekka. Jem ją nawet bez chleba! Smacznego!

Jajecznica w wersji light
Jajecznica w wersji light

Jajecznica w wersji light
Jajecznica w wersji light



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze

Prześlij komentarz