Omlet z białek i szpinaku

Hej! Dzisiaj mam dla Was mega pyszną i naprawdę błyskawiczną propozycję na lekki i puszysty omlet z białek i szpinaku.

Jestem pewna, że Wam się spodoba. Dzięki temu, że używamy tutaj płynnego białka, omlet jest lżejszy i ma mniej kcal! Przypomnę, że 100 gramów białek jaj to TYLKO 58 kcal.
Składniki, których potrzebujemy to:
  • 2/3 garści świeżego szpinaku,
  • 1 jajko,
  • 120 g białek jaj od @farmabialka.pl (30 g płynnego białka odpowiada 1 porcji białka jaja kurzego),
  • 2 łyżki stołowe mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek (u mnie granulowany),
  • woda,
  • oliwa z oliwek
Na patelni rozgrzewam oliwę. Podsmażam szpinak. Doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem. Przesmażony szpinak wrzucam do blendera. Dodaję jajko i mąkę. Dodaję odrobinę wody - tylko po to aby masa nie była za bardzo zbita. Całość blenduję. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywno. Delikatnie mieszam z naszą zblendowaną masą. Całość przekładam na rozgrzaną patelnię tworząc mniejsze omleciki. Obsmażam po ok. 3-4 min. z każdej strony.
Omlety przekładam na ręcznik papierowy. Podaję z pomidorkami i kiełkami. Nasze śniadanie jest już gotowe. Smacznego! :)

Omlet z białek
Omlet z białek i szpinaku


Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze