Naleśniki z białek, nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami

Przychodzę do Was z przepysznym przepisem na naleśniki z białek jaj i mąki pełnoziarnistej.

Osobiście uwielbiam te płynne białka, idealnie sprawdzają się w kuchni, są świetną alternatywą dla kurzych jaj i mają bardzo mało kcal - w 100 gramach jest zaledwie 58 kcal 😊  A oto co potrzebujemy:

CIASTO:
  • 120 g płynnego białka od @farmabialka.pl (30 g płynnego białka odpowiada 1 porcji białka jaja kurzego),
  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • sól,
  • oliwa do smażenia
NADZIENIE:
  • ricotta,
  • garść suszonych pomidorów,
  • sól,
  • pieprz
Białka jaj blenduję z mąką, mlekiem i wodą. Blenduję aż uzyskam gładkie ciasto. Doprawiam solą.
Na patelni rozgrzewam oliwę. Staram się aby nie było jej zbyt dużo - zależy mi tylko na tym aby naleśniki się nie przypaliły. Smażę naleśniki po ok. 3 minuty z każdej strony.
Suszone pomidory odsączam z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Drobno siekam. Dodaję je do ricotty. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Naleśniki faszeruję naszą masą. Zwijam w rulonik i zapiekam przez ok. 5 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem.
Po tym czasie nasze naleśniki są już gotowe. Smacznego! :)

Naleśniki z białek, nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami


Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze