Chyba każdy z nas lubi kiedy w naszej kuchni unosi się zapach pieczonego, domowego ciasta. Zamiast kupować te gotowe, zachęcam Was do upieczenia własnej, pysznej szarlotki! Kiedy zrobicie ją raz - z pewnością zagości w Waszych domach na dłużej :) A do jej przygotowania potrzebujemy:
CIASTO:
- 350 g mąki krupczatki,
- 200 g masła,
- 1 jajko,
- 90 g cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier wanilinowy,
- aromat waniliowy
MUS JABŁKOWY:
- 2 kg jabłek,
- cukier,
- cynamon,
- cukier puder do posypania szarlotki
Jabłka myję, obieram i kroję na ćwiartki usuwając przy tym gniazda nasienne. Wrzucam do garnka, podlewam odrobiną wody. Dodaję 1 łyżkę stołową cynamonu i ok. 5 łyżek cukru. Całość przykrywam i duszę aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Zależy mi aby całość stworzyła konsystencję musu, jednak z wyczuwalnymi małymi kawałeczkami jabłek.
Kiedy mus się dusi biorę się za wyrobienie ciasta. Do miski wsypuję wszystkie suche składniki i mieszam. Następnie dodaję 1 umyte jajko, pokrojone w kostkę masło (najlepiej jakby miało temperaturę pokojową) oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Do wyrobienia ciasta używam robota planetarnego ale oczywiście możecie zagnieść ciasto ręcznie.
Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na ok. 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielę na 2 części. Spód formy o wymiarach ok. 23x28 cm wylepiam pierwszą połową ciasta. Druga ląduje w lodówce - posłuży nam jako kruszonka. Na wylepione ciasto wylewam mus i równomiernie go rozsmarowuję. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza: góra - dół.
Gdy piekarnik jest już rozgrzany wyciągam drugą część ciasta i ścieram na tarce wprost na wierzch ciasta. Również staram się to zrobić równomiernie. Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika i piekę ok. 50 minut lub do momentu aż kruszonka ładnie się zarumieni.
Po upieczeniu ciasto wyciągam i czekam aż dokładnie ostygnie. Gdy mam pewność, że jest już całkowicie wystudzone - posypuję je cukrem pudrem. Nasze ciasto jest już gotowe. Smacznego! :)
![]() |
Szarlotka z kruszonką |
Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń