Chleb śniadaniowy

Dziś zaproponuję Wam pyszny chleb śniadaniowy, którego wykonanie jest naprawdę bardzo proste. Chlebek ten pięknie Wam wyrośnie - przepis, który zawsze wychodzi :) 
A do jego wykonania potrzebujecie:
  • 600 g mąki pszennej,
  • drożdże (u mnie instant - 7 gramów),
  • 30 g masła,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli
Do miski wsypuję przesianą przez sito mąkę. Dodaję sól.
W szklance rozpuszczam drożdże. Najpierw rozpuszczam je w 100 ml i dokładnie mieszam. Dodaję do nich cukier i jeszcze raz dokładnie mieszam. Dolewam pozostałe 300 ml i całość wlewam do miski.
Pamiętajcie aby woda była ciepła ale nie gorąca! Jeśli dodacie zbyt ciepłą wodę drożdże się zaparzą i ciasto niestety Wam nie wyrośnie.
Masło rozpuszczam na lekkim ogniu i dolewam do ciasta.
Ciasto dokładnie wyrabiam. Ja korzystam z robota planetarnego jeśli jednak go nie macie - bez problemu wyrobicie ciasto ręcznie. Jeśli jego konsystencja jest zbyt luźna - dodajcie odrobinę mąki. Jeśli zaś zbyt sucha - dolejcie troszeczkę wody. U mnie z wyżej wymienionych proporcji ciasto wychodzi idealne.
Wyrobione ciasto wkładam do wysmarowanej oliwą miski. Zaklejam folią spożywczą i przykrywam ściereczką. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
Po tym czasie wyciągam ciasto, przekładam na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiam.
Ciasto wkładam do formy do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na ok. 45 min do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie wierzch ciasta nacinam nożem i smaruję rozczynem - woda+łyżka mąki+sól. To sprawi, że chlebek z góry pięknie się zarumieni.
Chleb piekę ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gdy chleb jest już upieczony odstawiam go do ostygnięcia. Jest naprawdę przepyszny! Smacznego :)

Chleb śniadaniowy
Chleb śniadaniowy

Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze