Jeśli zastanawiacie się co pysznego możecie przyrządzić w te chłodne, ponure dni to powiem Wam, że moim ostatnim odkryciem jest ten pyszny krem z pieczonych pomidorów. Mega prosty w przyrządzeniu a jego plusem jest to, że mogą go jeść wegetarianie oraz osoby będące na diecie keto oraz Whole30.
Do jego przyrządzenia potrzebujemy:
- 1 kg pomidorów,
- 1 czerwona cebula,
- 1 główka czosnku,
- oliwa z oliwek lub ulubiony olej,
- ok. 100-150 ml bulionu warzywnego,
- koncentrat pomidorowy,
- 65 ml kremu kokosowego,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka
Pomidory kroimy w ćwiartki, cebulę na mniejsze części a główkę czosnku na pół. Skrapiamy ulubioną oliwą bądź olejem. Wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 30 min. Po tym czasie miękki czosnek wyciskamy z łupinek.
Całość przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Przecieramy przez sito. Dodajemy bulion, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz krem kokosowy. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok. 4-5 min. Nasz krem z pieczonych pomidorów jest już gotowy.
Podajemy z zielonym pesto i odrobiną parmezanu. Smacznego! 🙂
Komentarze
Prześlij komentarz