Krem z pieczonych pomidorów

 Jeśli zastanawiacie się co pysznego możecie przyrządzić w te chłodne, ponure dni to powiem Wam, że moim ostatnim odkryciem jest ten pyszny krem z pieczonych pomidorów. Mega prosty w przyrządzeniu a jego plusem jest to, że mogą go jeść wegetarianie oraz osoby będące na diecie keto oraz Whole30.

Do jego przyrządzenia potrzebujemy:

  • 1 kg pomidorów,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 główka czosnku,
  • oliwa z oliwek lub ulubiony olej,
  • ok. 100-150 ml bulionu warzywnego,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 65 ml kremu kokosowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka

Pomidory kroimy w ćwiartki, cebulę na mniejsze części a główkę czosnku na pół. Skrapiamy ulubioną oliwą bądź olejem. Wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 30 min. Po tym czasie miękki czosnek wyciskamy z łupinek.

Całość przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Przecieramy przez sito. Dodajemy bulion, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz krem kokosowy. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok. 4-5 min. Nasz krem z pieczonych pomidorów jest już gotowy.

Podajemy z zielonym pesto i odrobiną parmezanu. Smacznego! 🙂

Zupa pomidorowa
Krem z pieczonych pomidorów


Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze