Chicken Tikka Masala

Idealnie kremowe i pyszne danie z soczystym kurczakiem w orientalnych przyprawach. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, który idealnie wpasowuje się w dietę Whole30, keto oraz paleo. A do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 750 ml passaty pomidorowej,
  • 65 ml kremu kokosowego,
  • 1 duża cebula,
  • masło klarowane,
  • przyprawa Tikka Masala (może być trudno dostępna - ja swoją kupiłam na lokalnym souq'u w Omanie),
  • przyprawa Garam Masala,
  • czosnek granulowany,
  • sól,
  • pieprz

Kurczaka kroję w kostkę. Doprawiam Tikka Masala (jeśli jej nie macie - śmiało możecie ją pominąć), Garam Masala oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewam masło klarowane i smażę mięso. 

Na osobnej patelni również rozgrzewam masło. 

Na osobnej patelni również rozgrzewam masło. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażę ok. 5-7 minut. Następnie zalewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem ok. 10 min. na wolnym ogniu. 

Do wysokiego garnka wlewam passatę. Podgrzewam ją a następnie dodaję podduszoną cebulę. Powstały sos doprawiam Tikka Masala, Garam Masala, solą, pieprzem oraz czosnkiem. Całość blenduję na gładką masę. Dodaję krem kokosowy i jeszcze chwilę razem gotuję. Gdy sos mamy gotowy, wrzucam do niego mięso. Całość trzymam jeszcze na ogniu jakieś kilka minut. 

Po tym czasie nasz Chicken Tikka Masala jest już gotowy. Możemy wykładać go do miseczek i podawać z ulubioną zieleniną. Smacznego! :)


Kurczak Tikka Masala
Chicken Tikka Masala


Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze