Fit spaghetti z makaronem konjac

Spaghetti, pasta, makaron - dla osób, które dbają o linię często kojarzy się to z dużą i niepotrzebną dawką kalorii. Sama uwielbiam takie dania jednak staram się jeść je sporadycznie. Tutaj przychodzę do Was ze świetną alternatywą - makaronem konjac. Jest to moje genialne odkrycie ponieważ makaron ten ma tylko 9 kcal/100 g. Sam w sobie może nie ma wyrazistego smaku natomiast w połączeniu z pozostałymi składnikami tworzy nam świetną fit alternatywę tego cięższego, kalorycznego dania. Zachęcam Was do jego przetestowania. Ja proponuję Wam wersję z passatą pomidorową, oliwkami i suszonymi pomidorami. A do jej przygotowania potrzebujemy:

  • 1 opakowanie makaronu konjac (oczywiście możecie użyć też zwykłego makaronu),
  • ok. 300-400 g passaty pomidorowej,
  • garść czarnych oliwek,
  • 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju,
  • 30 g mozzarelli (możecie użyć innego, miękkiego sera np. gouda),
  • garść świeżej bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią",
  • zioła prowansalskie
  • grana padano (lub inny ser dojrzewający)
Makaron obficie płuczę pod bieżącą wodą. Następnie wrzucam go na suchą, teflonową patelnię i podsmażam go aby wyparowała z niego reszta wody. Ze względu na jego specyficzną teksturę nie wchłania on płynów. 
Oliwki kroję na mniejsze części. Suszone pomidory również. Dorzucam je do makaronu. Wszystko smażę ze sobą ok. 2-3 minuty. Dolewam passatę a następnie doprawiam wedle uznania. Po kolejnych 2 minutach wrzucam startą na tarce mozarellę. Gdy ser się rozpuści i nada daniu odpowiednią kremowość dodaję posiekaną bazylię. Mieszam i podgrzewam jeszcze dosłownie 1-2 minuty. 
Gdy nasz makaron jest już gotowy posypuję go z wierzchu startym na drobnych oczkach serem grana padano. Smacznego! :)

Spaghetti konjac
Fit spaghetti z makaronem konjac



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/


Komentarze