Dzisiejszy przepis to inspirowane meksykańskimi smakami tacos, które rewelacyjnie sprawdzą się jako obiad, przekąska czy po prostu imprezowa przystawka. A do ich przygotowania potrzebujemy:
- 250 g mięsa mielonego (u mnie wołowina zmieszana z wieprzowiną),
- puszka czerwonej fasoli,
- mała puszka kukurydzy,
- 1 cebula,
- 30 g tartej mozzarelli,
- oliwa z oliwek,
- 400 g pomidorów krojonych,
- sól,
- pieprz,
- czosnek granulowany,
- papryka słodka,
- natka pietruszki (możecie śmiało zamienić ją na kolendrę),
- tacos (u mnie gotowe - kupione w markecie)
Na patelni rozgrzewam oliwę (ja używam aromatyzowanej oliwy chilli&garlic). Podsmażam posiekaną drobno cebulkę. Dodaję mięso. Fasolę i kukurydzę odcedzam z wody. Fasolę przepłukuję bieżącą wodą. Gdy mięso jest już podsmażone dodaję kolejno: pomidory, fasolę i kukurydzę. Całość duszę ok. 10 min. Zależy mi aby odparowało nieco płynów z pomidorów. Nasz farsz nie może być zbyt wodnisty.
Wszystko doprawiam przyprawami oraz dorzucam tarty ser. Całość mieszam do momentu kiedy nasza mozzarella idealnie się rozpuści.
W międzyczasie piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na blaszce układamy nasze tacos. Piekę je dosłownie 4-5 minut. Mają się zarumienić i nabrać chrupkości.
Następnie wyciągam je i nadziewam naszym farszem. Całość posypuję natką pietruszki. Jeśli lubicie, możecie śmiało zastąpić ją świeżą kolendrą. Ja zdecydowanie nie jestem jej fanką. Nasze tacos są już gotowe. Smacznego! :)
![]() |
Meksykańskie tacos |
![]() |
Meksykańskie tacos |
Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
Komentarze
Prześlij komentarz