Risotto z ryżem z kalafiora

Dziś przychodzę do Was z ekspresowo szybkim daniem, które zajmie Wam dosłownie 15 minut a efekty będą zaskakujące. Wystarczy, że połączycie ze sobą 3 składniki, z których powstanie bardzo smaczne, wegetariańskie danie. A do przygotowania potrzebujemy:

  • 450 g ryżu kalafiorowego (u mnie gotowy w wersji śródziemnomorskiej, natomiast możecie zrobić go sami),
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 opakowanie tofu sweet chili,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy je na rozgrzanej patelni. Robię to bez użycia oliwy ponieważ sama marynata jest już wystarczająco tłusta. Szparagi myję, pozbywam się zdrewniałych części i kroję je na mniejsze (ok. 2 cm) kawałki. Dorzucam na patelnię, podlewam bulionem i duszę ok. 4 minuty. Następnie dorzucam nasz ryż kalafiorowy i całość duszę jeszcze przez ok. 5 minut. W razie potrzeby dolewam bulionu. Pamiętajmy, że bulionu nie może być za dużo - ryż z kalafiora niestety zachowuje się inaczej niż klasyczny ryż do risotto i nie "wypije" nam nadmiaru płynu. 
Gdy wszystko mam już gotowe doprawiam jeszcze solą, pieprzem oraz "suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią". Nasze danie jest już gotowe. Smacznego! :)

Szparagi
Risotto z ryżem z kalafiora


Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/





Komentarze