Jeśli w ten ciepły, letni czas macie ochotę na coś lekkiego a zarazem bezmięsnego to polecam tę pyszną, prostą sałatkę, która z pewnością Wam zasmakuje. Jej wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut. A do jej wykonania potrzebujemy:
- 1 opakowanie tofu (u mnie marynowane w wersji sweet chilli),
- 1 ogórek świeży,
- 1 czerwona papryka,
- 2 garści oliwek,
- mix sałat (u mnie są to liście świeżego szpinaku),
- olej lniany,
- ocet jabłkowy,
- przyprawa "szuszone pomidory",
- permigiano reggiano w płatkach (może być inny twardy, dojrzewający ser)
Tofu kroję w kostkę i podsmażam na suchej patelni. Możecie również zrobić to dodając odrobinę oliwy ale moim zdaniem marynata ma wystarczającą ilość tłuszczu.
Warzywa kroję w kostkę, z ogórka pozbywam się gniazd nasiennych aby nie puścił zbyt dużej ilości wody. Oliwki kroję w plasterki.
W misce mieszam szpinak, warzywa oraz dorzucam podsmażone tofu.
Dodaję 2 łyżki oleju, dwie łyżki octu jabłkowego oraz doprawiam "suszonymi pomidorami".
Całość dokładnie mieszam. Z wierzchu posypuję serem w płatkach.
Nasza sałatka z tofu jest już gotowa. Smacznego! :)
Sałatka z tofu |
Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
Komentarze
Prześlij komentarz