Sałatki to chyba jedne z moich ulubionych potraw. Możemy eksperymentować i podawać je na tysiące sposobów. Tak naprawdę to od nas zależy co do nich dodamy i jak zostaną podane. Mogą stanowić zarówno lekką przekąskę jak i pełnowartościowy posiłek. Ponadto są zdrowe, smaczne a ich wykonanie zajmuje najczęściej od kilku do kilkunastu minut. Dziś proponuję wersję z kalafiorem, serem pleśniowym i dodatkami. Sałatka o minimalnej ilości węgli, która może zagościć w jadłospisie osób będących na diecie ketogenicznej. A do jej przygotowania potrzebujemy:
- 200 g kalafiora (u mnie mrożony ale może być również świeży),
- 100 g roszponki,
- 30-40 g fileta z piersi kurczaka (u mnie z papryką),
- 40 g czarnych oliwek,
- 20-25 g suszonych pomidorów,
- 100 g sera pleśniowego Camembert,
- olej lniany,
- zioła toskańskie
Różyczki kalafiora wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję 5 minut. Następnie odcedzam i czekam aż wystygnie. Na talerzu układam liście roszponki. Możecie użyć sałaty, rukoli, liści szpinaku czy innej ulubionej mieszanki sałat. Ser Camembert kroję w kostkę. Plasterki kurczaka kroję na pół (są dość małe). Jeśli macie większe plastry pokrójcie je w paski lub ćwiartki. Oliwki kroję na mniejsze części, pomidory kroję w paski. Wszystko układam na talerzu. Dodaję ostudzonego kalafiora.
Olej lniany mieszam z ziołami toskańskimi. Polewam sałatkę tuż przed podaniem. Jeśli lubicie możecie ją z wierzchu posypać wiórkami tartego, twardego sera typu grana padano. Nasza sałatka jest już gotowa! U mnie z wyżej wymienionych składników wyszły 2 dość spore porcje. Smacznego! :)
Sałatka z kalafiora i sera Camembert |
Sałatka z kalafiora i sera Camembert |
Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
Dobra sałatka do grilla szczególnie do kiełbasek śląskiej i z serem od zakładu mięsnego Karol z Podlasia.
OdpowiedzUsuń