Domowe bułeczki pszenno żytnie

Tym razem coś dla osób, które zamiast wstawać codziennie rano po świeże pieczywo wolą upiec swoje własne :) Nie dość, że zdrowsze, smaczniejsze to jeszcze pozbawione wszelkich ulepszaczy! Do ich wykonania potrzebujemy:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 14 g drożdży instant,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 białko jaja kurzego,
  • sezam do posypania
W misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie powolnym strumieniem wlewamy wodę oraz oliwę z oliwek.
Jeśli posiadamy robota kuchennego wyposażonego w hak (lub 2 mniejsze haki) do wyrabiania ciasta - nic prostszego! Całą pracę wykona za nas robot :) Jeśli natomiast wyrabiamy ciasto ręcznie - musimy ugniatać je dotąd aż uzyskamy jednolitą kulkę, która nie będzie kleić nam się do rąk.
Następnie dzielimy ciasto na części. W zależności czy chcemy uzyskać mniejsze czy większe bułeczki, dzielimy je właśnie na tyle porcji. Pamiętajmy, że ciasto jeszcze urośnie a nasze bułeczki zwiększą swoją objętość. Z każdej części formujemy kulkę a następnie nacinamy ją na środku. U mnie wyszło 16 bułeczek. Zostawiamy je do wyrośnięcia na ok. 45 minut. 
Po tym czasie każdą z nich smarujemy białkiem jajka i posypujemy sezamem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 min. Musimy obserwować kiedy bułeczki idealnie się zarumienią.
Teraz pozostaje nam już tylko cieszyć się ich smakiem! Smacznego :)

Przepis na bułki
Domowe bułeczki pszenno żytnie



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/




Komentarze