Ryżotto z pesto i oliwkami

Nie macie pomysłu na szybki obiad? Macie ochotę zjeść zdrowo i smacznie? Sięgnijcie po poniższy przepis. Spróbujcie tego jakże prostego a zarazem pysznego dania, które smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno :) Potrzebujemy:
  • 200 g ryżu,
  • ok. 500 g piersi z kurczaka,
  • ok. 1,5 l bulionu,
  • 2 łyżki stołowe czerwonego pesto,
  • garść czarnych oliwek,
  • 5-6 suszonych pomidorów,
  • sól,
  • pieprz
Filet myjemy a następnie w całości gotujemy w bulionie. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Oliwki i pomidorki kroimy na mniejsze części.
Gdy kurczak jest już ugotowany, kroimy go na mniejsze części. Mieszamy z ryżem, oliwkami, pomidorkami a także pesto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nasze ryżotto jest już gotowe :) 
Ja je wręcz uwielbiam. Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno w formie sałatki. Spróbujcie a jestem pewna, że zaczniecie robić je częściej :)

Oczywiście zamiast kurczaka możecie użyć indyka a ryż zwykły zastąpić brązowym. Mi jednak całość najbardziej smakuje właśnie w takim wydaniu, jakie zaprezentowałam w przepisie. Smacznego :)

Ryż z kurczakiem
Ryżotto z pesto i oliwkami



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze