Pesto z suszonych pomidorów

Czerwone pesto to jeden z moich ulubionych włoskich sosów. Dodaję go do kanapek, makaronów, sałatek. Wymaga niewielu składników a czas jego wykonania to jakieś kilka minut. Zdecydowanie wolę zrobić je sama niż kupić w sklepie. Dzięki temu wiem co jem i jakich dodatków używam :) Pamiętajcie, że podstawą są tu suszone pomidory i to właśnie od nich zależy smak naszego pesto. A zatem potrzebujemy:
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów PONTI (masa netto 280 g, po odsączeniu 154 g)
  • 2 łyżeczki startego na wiórki sera Grana Padano
  • 6-7 orzeszków nerkowca
  • przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem"
  • czosnek 1-2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • olej z suszonych pomidorów
Orzechy blendujemy na pył. Możecie użyć tu również orzechów pini lub migdałów. Mi najbardziej przypadły do gustu właśnie nerkowce. Następnie dodajemy starty ser oraz odsączone pomidory. Całość ponownie blendujemy. 
Pamiętajmy, że naszą bazą są tu suszone pomidory. To one nadają smak a także zapewniają jakość naszej potrawy. Pomidory PONTI to oryginalny włoski produkt. Charakteryzuje się bogatym smakiem i aromatem. To właśnie dzięki nim nasze pesto zyskuje prawdziwe włoski wyraz :)
Kolejny krok to doprawienie sosu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jedną łyżeczkę  "suszonych pomidorów z czosnkiem". Sól i pieprz wedle uznania. 
Olej, który pozostał w słoiczku dodajemy do masy. Ja wykorzystałam prawie cały. Resztę możecie śmiało wykorzystać do smażenia, pieczenia lub do sosów sałatkowych.
Wszystko jeszcze raz dokładnie blendujemy. Nasze pesto jest już gotowe :) Teraz wystarczy przełożyć je do słoiczka i cieszyć się jego smakiem :)

Czerwone pesto
Pesto z suszonych pomidorów

Czerwone pesto
Pesto z suszonych pomidorów




Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze