Niezwykle smaczny, zdrowy, bez cukru, bez mąki i bez żadnych ulepszaczy. W ostatnim czasie jest to moja ulubiona "słodka" przekąska, po której nie mam najmniejszych wyrzutów sumienia :) Ten chlebek bananowy śmiało może zastąpić Wam ciasto, ciastka czy batonika.
Spróbujcie zrobić go sami a jestem pewna, że zagości w Waszym domu na dłużej :) A więc potrzebujemy:
- 3 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 4 łyżki stołowe miodu (możecie dać więcej jeśli lubicie kiedy ciasto jest bardziej słodkie),
- 4 solidne łyżki masła orzechowego (u mnie zawsze z kawałkami orzeszków),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę (najlepiej 70%),
- wiórki kokosowe do posypania na wierzch
Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste. Banany obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza czekoladą i wiórkami) i miksujemy do uzyskania jednolitej masy o dość płynnej konsystencji. Następnie wrzucamy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy już łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Foremkę - keksówkę - wykładamy papierem do pieczenia a następnie przekładamy do niej nasze ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i całość pieczemy 40 minut.
Po wyjęciu chlebka z piekarnika musimy dać mu ok. 20 minut aby ciasto ostygło - dopiero wtedy możemy wyjąć je z foremki.
Teraz już nie pozostaje nam nic innego jak zaparzenie sobie aromatycznej kawy i zajadanie się naszym obłędnym w smaku chlebkiem bananowym :)
Pamiętajcie, że wybierając składniki, kierujcie się zawsze składem na opakowaniu. Wybierając masło orzechowe, powinno składać się ono w 100% z orzechów - w przeciwnym razie nie jest już tak zdrowe i naturalne a przecież na tym nam najbardziej zależy :)
Smacznego! :)
Chlebek bananowy z wanilią i czekoladą |
Chlebek bananowy z wanilią i czekoladą |
Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
Komentarze
Prześlij komentarz