Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem kwaszonym

Ta pyszna pasta zdecydowanie urozmaici Wasze śniadania. Jej przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka minut i nie wymaga dużej ilości składników. Jest dość lekką formą śniadania ponieważ nie zawiera majonezu ani oleju. Ja podaję je na waflach ryżowych ale oczywiście świetnie komponuje się zarówno ze świeżą bułeczką jak i pełnoziarnistym pieczywem :) Do przygotowania tej pasty potrzebujemy:
  • 6 jajek,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 ogórki kwaszone (lub 1 duży),
  • musztarda miodowa,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • szczypiorek do dekoracji
Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu ze skorupki rozgniatamy je widelcem. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Łączymy składniki. Dodajemy 2-3 łyżki musztardy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy 1 łyżkę stołową soku z cytryny, która przełamie nam słodycz musztardy miodowej. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Nasza pasta jest już gotowa! 
Podajemy na waflach lub kromkach świeżego pieczywa. Dekorujemy szczypiorkiem. Smacznego! :)

Pasta jajeczna
Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem kwaszonym



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze