Tak prostych kotlecików chyba jeszcze nie było ;) Do ich wykonania potrzebujemy tylko 3 składników a ich smak i aromat są obłędnie dobre!
Istotne jest aby olej, na którym będziecie smażyć posiadał walory smakowe i zapachowe. Jest to kluczowe aby ta potrawa zachowała swój wyjątkowy, charakterystyczny smak. Potrzebujemy:
Istotne jest aby olej, na którym będziecie smażyć posiadał walory smakowe i zapachowe. Jest to kluczowe aby ta potrawa zachowała swój wyjątkowy, charakterystyczny smak. Potrzebujemy:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 2 jajka,
- olej kokosowy,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka
Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę. Następnie rozbijamy tłuczkiem tak, by powstały cienkie kotleciki.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz i paprykę. Energicznie mieszamy widelcem.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kotleciki obtaczamy w jajku a następnie przekładamy je na patelnię. Smażymy z każdej strony do momentu aż uzyskają złoty kolor.
Zdejmując układamy najpierw na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kotleciki są już gotowe. Ja podaję je z sosem, który również wykonuję z 3 składników :)
Na tarce o grubych oczkach ścieram ogórka świeżego i 4 rzodkiewki. Odsączam nadmiar wody.
Jogurtu naturalny 180g doprawiam solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszam i powstaje mi pyszny, kremowy sos :) Smacznego!
Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
Komentarze
Prześlij komentarz