Cukiniowe spaghetti po tajsku

Cukiniowe spaghetti po tajsku to świetna alternatywa dla zwykłego makaronu. Mogą je spożywać osoby uczulone na gluten bądź laktozę. Jest lekkie a jednocześnie sycące. Polecam spróbować tym, którzy lubią zdrowe eksperymenty w kuchni.
Jest to kolejny przepis, z którego mogą korzystać osoby będące na diecie Whole 30 :)
A więc potrzebujemy:
  • 200 g krewetek białych,
  • 1 cukinia,
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego,
  • olej kokosowy,
  • 65 ml śmietanki kokosowej,
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry,
  • 2 łyżeczki żółtego curry w proszku,
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej,
  • sól,
  • pieprz
Cukinię myjemy a następnie przy pomocy temperówki do warzyw tworzymy z niej długie, cienkie paski przypominające spaghetti. Wrzucamy do gotującej wody na 60 sekund po czym płuczemy pod zimną wodą. Odkładamy.
Krewetki obieramy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz żółtym curry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, na którym smażymy krewetki - po 2 minuty z każdej strony.
W osobnej miseczce mieszamy śmietankę kokosową wraz z bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, zieloną pastą curry, żółtym curry oraz trawą cytrynową. Wlewamy na patelnię i gotujemy wraz z krewetkami dosłownie 2-3 minuty. Na końcu wrzucamy naszą cukinię i wszystko dokładnie mieszamy. To wszystko!
Nasze cukiniowe spaghetti po tajsku jest już gotowe. Smacznego :)

Spaghetti z cukinii
Cukiniowe spaghetti po tajsku



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze

  1. Ostatnio miałam okazję także robić makaron cukiniowy - genialny patent na odświeżenie tradycyjnych dań makaronowych!

    OdpowiedzUsuń
  2. To moje smaki, muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze... Nie lubię cukinii. Ale ten przepis jakoś do mnie przemawia. W formie pieczonej jeszcze cukinię toleruję, więc może to coś dla mnie? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałyśmy sobie taką temperówkę do warzyw kupić i coś nam nie wyszło :D Ale jeszcze nie wszystko stracone :D
    Spaghetti wygląda mega pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz