Puree z kalafiora to świetna alternatywa dla klasycznych ziemniaków, ryżu czy makaronu. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsem - pieczonym, smażonym lub gotowanym. Jest lekkim dodatkiem, który możemy jeść niemalże bez ograniczeń gdyż 100 g kalafiora to jedyne 24 kcal.
Ciekawostką jest, że takie puree to idealny posiłek, który mogą spożywać osoby będące na diecie Whole 30 :) A więc potrzebujemy:
Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
Ciekawostką jest, że takie puree to idealny posiłek, który mogą spożywać osoby będące na diecie Whole 30 :) A więc potrzebujemy:
- 450 g kalafiora,
- 1 l bulionu drobiowego,
- 1 łyżkę oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka przyprawy "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią",
- sól,
- pieprz,
Kalafiora dzielimy na mniejsze części. Wrzucamy do gotującego się bulionu i czekamy ok. 20 min aż kalafior będzie na prawdę miękki.
Następnie odcedzamy i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę.
Nasze puree z kalafiora jest już gotowe! Smacznego :)
Dietetyczne puree z kalafiora |
Dietetyczne puree z kalafiora |
Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
Komentarze
Prześlij komentarz