Ryżotto z paprykowym trio

Od zawsze byłam fanką zdrowej i lekkiej kuchni. Nie oznacza to oczywiście, że od czasu do czasu nie pozwalam sobie na coś bardziej kalorycznego :P Staram się jednak nie robić tego zbyt często :) Nasze ryżotto z paprykowym trio to lekkostrawne danie, po którym z pewnością będziecie czuć się dobrze a jednocześnie syto. Smakuje rewelacyjnie! Musicie spróbować, żeby się o tym przekonać :P A więc do przygotowania potrzebujemy:
  • 2 duże filety z piersi kurczaka,
  • 200 g ryżu basmati,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1/2 pomarańczowej papryki,
  • 3 duże ogórki kwaszone,
  • 1 cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • papryka słodka,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz
Cebulę, papryki oraz ogórki kroję w drobną kostkę. Kurczaka myję, suszę i również kroję w mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oliwy. Podsmażam cebulkę. Następnie dorzucam filety i smażę ok. 10 minut. Doprawiam papryką, solą, pieprzem i czosnkiem. Dodaję pokrojone papryki i ogórki. Smażę jeszcze ok. 10 minut co chwila mieszając całość. Zmniejszam ogień i wlewam na patelnię gorący bulion. Wrzucam surowy ryż i gotuję wszystko ok. 20-25 minut. Pamiętam aby co kilka min. wszystko dokładnie przemieszać. Po upływie wskazanego czasu ryż "wypije" nasz bulion, smaki idealnie się przenikną.
Nasze ryżotto z paprykowym trio jest już gotowe :) Smacznego! :)

Ryż z kurczakiem i papryką
Ryżotto z paprykowym trio



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze