Łosoś norweski to jedna z moich ulubionych ryb. Grillowany, pieczony, ugotowany na parze - zawsze smakuje wybornie :) Jest prosty w przygotowaniu a na prawdę bardzo smaczny i przy tym zdrowy. Po całym tym świątecznym szaleństwie czas na coś lżejszego :) Proponuję Wam przepis na łososia norweskiego grillowanego na patelni bez tłuszczu. Potrzebujemy:
Ryba:
- filet łososia norweskiego,
- musztarda francuska,
- sok z limonki,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- czosnek,
- kolendra
Sos:
- jogurt naturalny,
- sól,
- pieprz,
- szczypiorek
Łososia kroję na mniejsze kawałki. Każdy z nich polewam sokiem z cytryny - ok. 1 łyżeczka na 1 kawałek. Rozsmarowuję odrobinę musztardy. Posypuje solą, pieprzem, czosnkiem, suszoną kolendrą.
Łososia grilluję na patelni (bez dodatku tłuszczu) - najpierw po stronie, na której jest skóra - ok. 8 minut. Następnie odwracam go i daję mu jeszcze ok. 6 minut aby grillował się również po drugiej stronie.
Łososia grilluję na patelni (bez dodatku tłuszczu) - najpierw po stronie, na której jest skóra - ok. 8 minut. Następnie odwracam go i daję mu jeszcze ok. 6 minut aby grillował się również po drugiej stronie.
Pamiętajmy, że jest to delikatna ryba i potrzebuje na prawdę niewiele czasu na przygotowanie.
Do jogurtu dodaję sól, pieprz oraz posiekany szczypiorek. Najlepiej przygotować go ok. 1 godzinę wcześniej i pozostawić w lodówce. Wtedy smaki idealnie się przenikną.
Zdejmuję łososia z patelni i wykładam na talerz. Podaję z sosem oraz dekoruję pomidorkami.
Jest na prawdę przepysznie! Smacznego :)
Grillowany łosoś norweski |
Grillowany łosoś norweski |
Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
Komentarze
Prześlij komentarz