Potrawy z makaronów chyba nigdy mi się nie znudzą. To dlatego, że możemy przyrządzać je na setki sposobów. Nie dość, że pasują do wielu składników to jeszcze ich różnorodność jest ogromna. W sklepach możemy znaleźć całą gamę różnych rodzajów makaronów. Ja tym razem użyłam tagliatelle. A oprócz tego potrzebujemy:
- 1/2 opakowania tagliatelle,
- 2 filety z kurczaka,
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,
- 300 g pieczarek,
- 1 jogurt naturalny (180 g),
- 1 cebula,
- olej kokosowy,
- 200 ml bulionu
- sól,
- pieprz,
- czosnek,
- cheddar z chili w kawałku
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju kokosowego. Dodaje pokrojoną w drobna kostkę cebulę i czekam aż delikatnie się zeszkli. Kurczaka myję, kroje w kostkę. Wrzucam na patelnię. Solę i pieprzę wedle uznania. Całość smażę ok. 10 minut. Dodaję pokrojone pieczarki. Czekam aż puszczą wodę i gotuję ok. 10 min. Następnie dorzucam szpinak. Doprawiam czosnkiem.
W osobnym naczyniu łączę se sobą jogurt z bulionem. Dokładnie mieszam. Dodaję powoli do mięsa.
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wykładam na talerz. Następnie wykładam naszego kurczaka w sosie pieczarkowym. Na wierzch ścieram trochę sera by zaostrzyć odrobinę smak potrawy. Gotowe :)
Tagliatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
|
Oj tak makarony nigdy się nie znudzą! I są rewelacyjne do przyrządzenia, kiedy brak czasu :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w 100% :)
OdpowiedzUsuń