Tagliatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Potrawy z makaronów chyba nigdy mi się nie znudzą. To dlatego, że możemy przyrządzać je na setki sposobów. Nie dość, że pasują do wielu składników to jeszcze ich różnorodność jest ogromna. W sklepach możemy znaleźć całą gamę różnych rodzajów makaronów. Ja tym razem użyłam tagliatelle. A oprócz tego potrzebujemy:

  • 1/2 opakowania tagliatelle,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 jogurt naturalny (180 g),
  • 1 cebula,
  • olej kokosowy,
  • 200 ml bulionu
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • cheddar z chili w kawałku
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju kokosowego. Dodaje pokrojoną w drobna kostkę cebulę i czekam aż delikatnie się zeszkli. Kurczaka myję, kroje w kostkę. Wrzucam na patelnię. Solę i pieprzę wedle uznania. Całość smażę ok. 10 minut. Dodaję pokrojone pieczarki. Czekam aż puszczą wodę i gotuję ok. 10 min. Następnie dorzucam szpinak. Doprawiam czosnkiem. 
W osobnym naczyniu łączę se sobą jogurt z bulionem. Dokładnie mieszam. Dodaję powoli do mięsa. 
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wykładam na talerz. Następnie wykładam naszego kurczaka w sosie pieczarkowym. Na wierzch ścieram trochę sera by zaostrzyć odrobinę smak potrawy. Gotowe :) 
Makaron z kurczakiem ze szpinakiem
Tagliatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze

  1. Oj tak makarony nigdy się nie znudzą! I są rewelacyjne do przyrządzenia, kiedy brak czasu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz