Paella to danie hiszpańskie. Ja postanowiłam zrobić ją w nieco innej odsłonie - azjatyckiej. Bez białego wina oraz szafranu. Za to z mleczkiem kokosowym i grzybami shitake. Smakuje przepysznie! Robi się ją dość prosto. Kolejny dowód na to, że gotowanie nie musi być nudne! Bawmy się w kuchni i eksperymentujmy a nasze potrawy z pewnością będą wychodzić smacznie i różnorodnie! Dziś potrzebujemy:
- 500 g fileta z kurczaka,
- 1,5 litra bulionu,
- 1 cebula,
- 2 łyżki sosu z grzybów shitake,
- pasta z zielonego curry,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 papryki żółtej,
- mleczko kokosowe (400 ml),
- olej z ryżu i zielonej herbaty,
- sól,
- pieprz,
- czosnek,
- szczypiorek,
- sezam czarny,
- 200 g ryżu
Kurczaka gotuję w bulionie przez k. 20 min. Następnie wyjmuję i rwę na drobne kawałki. Cebulę kroję w piórka. Paprykę w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewam 1 łyżkę oleju (oczywiście możecie zastąpić go olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek). Wrzucam cebulę i czekam aż się zeszkli. Dodaję kurczaka i chwilkę smażę. Następnie wrzucam paprykę. Dodaję pół szklanki bulionu i duszę ok. 10 minut na małym ogniu. Dodaję sos z grzybów shitake. Wlewam mleczko kokosowe. W oddzielnym naczyniu rozrabiam ok. 1,5 łyżeczki pasty curry z niewielką ilością gorącego bulionu. Dodaję na patelnię. Kiedy całość się zagotuje wrzucam nieugotowany ryż. Całość doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem oraz sokiem z limonki. Gotuję 15 minut. Na koniec wrzucam pokrojony szczypiorek oraz czarny sezam. Jest to moja wersja paelli która nabiera tu nieco azjatyckiego charakteru. Smakuje rewelacyjnie! Polecam :)
|
Paella z mleczkiem kokosowym i grzybami shitake |
|
Paella z mleczkiem kokosowym i grzybami shitake
Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
|
Komentarze
Prześlij komentarz