Paella z mleczkiem kokosowym i grzybami shitake

Paella to danie hiszpańskie. Ja postanowiłam zrobić ją w nieco innej odsłonie - azjatyckiej. Bez białego wina oraz szafranu. Za to z mleczkiem kokosowym i grzybami shitake. Smakuje przepysznie! Robi się ją dość prosto. Kolejny dowód na to, że gotowanie nie musi być nudne! Bawmy się w kuchni i eksperymentujmy a nasze potrawy z pewnością będą wychodzić smacznie i różnorodnie! Dziś potrzebujemy:
  • 500 g fileta z kurczaka,
  • 1,5 litra bulionu,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki sosu z grzybów shitake,
  • pasta z zielonego curry,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 papryki żółtej,
  • mleczko kokosowe (400 ml),
  • olej z ryżu i zielonej herbaty,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • szczypiorek,
  • sezam czarny,
  • 200 g ryżu
Kurczaka gotuję w bulionie przez k. 20 min. Następnie wyjmuję i rwę na drobne kawałki. Cebulę kroję w piórka. Paprykę w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewam 1 łyżkę oleju (oczywiście możecie zastąpić go olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek). Wrzucam cebulę i czekam aż się zeszkli. Dodaję kurczaka i chwilkę smażę. Następnie wrzucam paprykę. Dodaję pół szklanki bulionu i duszę ok. 10 minut na małym ogniu. Dodaję sos z grzybów shitake. Wlewam mleczko kokosowe. W oddzielnym naczyniu rozrabiam ok. 1,5 łyżeczki pasty curry z niewielką ilością gorącego bulionu. Dodaję na patelnię. Kiedy całość się zagotuje wrzucam nieugotowany ryż. Całość doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem oraz sokiem z limonki. Gotuję 15 minut. Na koniec wrzucam pokrojony szczypiorek oraz czarny sezam.  Jest to moja wersja paelli która nabiera tu nieco azjatyckiego charakteru. Smakuje rewelacyjnie! Polecam :)

Paella z mleczkiem kokosowym i grzybami shitake
Paella z mleczkiem kokosowym i grzybami shitake

Paella z mleczkiem kokosowym i grzybami shitake
Paella z mleczkiem kokosowym i grzybami shitake



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze