Muffiny jajeczne to świetny pomysł na pożywne i lekkie śniadanie. W mojej wersji są zupełnie beztłuszczowe. Ich składnikami są głównie warzywa ale także chuda wędlina oraz ser mozzarella w wersji light. Są sycące, smaczne a przy tym bardzo apetycznie wyglądają :) Do ich przygotowania potrzebujemy:
- 6 jajek,
- 1/3 czerwonej papryki,
- 1/3 żółtej papryki,
- 50 g chudej wędliny,
- ok. 60 g mozzarelli light sałatkowej (w kulkach),
- oliwki czarne drylowane,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz
Jajka wrzucam do miski i miksuje mikserem. Paprykę oraz wędlinę kroje w drobna kostkę. Sporą garść oliwek kroję na drobne kawałeczki. Szczypior drobno siekam. Wszystkie te składniki wrzucam do miski z jajkami. Doprawiam solą oraz pieprzem. Każdą kulkę mozzarelli kroję na 4 części.
Przygotowuje silikonowe foremki do muffinów. Na dnie każdej układam 3 kawałeczki mozzarelli. Wylewam masę jajeczną mniej więcej na wysokość 3/4 foremki (podczas pieczenia muffiny jeszcze urosną).
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopnic Celsjusza. Foremki silikonowe wkładam do blachy przystosowanej do pieczenia muffinów - jeśli jej nie posiadacie - układacie na zwykłej. Całość ląduje w piekarniku na ok. 20 minut.
Muffiny dekoruje posiekanym szczypiorkiem oraz ścieram odrobinę sera Pecorino Romano (może być również Parmezan).
Komentarze
Prześlij komentarz