Lekkie muffiny jajeczne

Muffiny jajeczne to świetny pomysł na pożywne i lekkie śniadanie. W mojej wersji są zupełnie beztłuszczowe. Ich składnikami są głównie warzywa ale także chuda wędlina oraz ser mozzarella w wersji light. Są sycące, smaczne a przy tym bardzo apetycznie wyglądają :) Do ich przygotowania potrzebujemy:

  • 6 jajek,
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 1/3 żółtej papryki,
  • 50 g chudej wędliny,
  • ok. 60 g mozzarelli light sałatkowej (w kulkach),
  • oliwki czarne drylowane,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz
Jajka wrzucam do miski i miksuje mikserem. Paprykę oraz wędlinę kroje w drobna kostkę. Sporą garść oliwek kroję na drobne kawałeczki. Szczypior drobno siekam. Wszystkie te składniki wrzucam do miski z jajkami. Doprawiam solą oraz pieprzem. Każdą kulkę mozzarelli kroję na 4 części. 
Przygotowuje silikonowe foremki do muffinów. Na dnie każdej układam 3 kawałeczki mozzarelli. Wylewam masę jajeczną mniej więcej na wysokość 3/4 foremki (podczas pieczenia muffiny jeszcze urosną). 
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopnic Celsjusza. Foremki silikonowe wkładam do blachy przystosowanej do pieczenia muffinów - jeśli jej nie posiadacie - układacie na zwykłej. Całość ląduje w piekarniku na ok. 20 minut. 
Muffiny dekoruje posiekanym szczypiorkiem oraz ścieram odrobinę sera Pecorino Romano (może być również Parmezan). 
Pamiętajcie, że jest to tylko moja propozycja podania - dodatkami możecie bawić się na dowolny sposób :)

Lekkie muffiny z jajek
Lekkie muffiny jajeczne



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze