Kurczak w sosie musztardowym z ogórkami kwaszonymi

Lubię przepisy, które są lekkie i zdrowe. Staram się gotować zdrowo ale też smacznie :) Tym razem postanowiłam zapiec kurczaka w pysznym sosie miodowym z dodatkiem kwaszonych ogórków. Bez tłuszczu, bez oleju i bez masła! Oto składniki, których potrzebujemy:
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • jogurt naturalny (180 g),
  • 1 cebula,
  • 3 duże ogórki kwaszone,
  • 2 łyżki musztardy,
  • maggi,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • majeranek
Filety kroję w mniejsze kotleciki. Rozbijam je i oprószam solą oraz pieprzem. Ogórki kroję w kostkę a cebule w piórka. W oddzielnej misce mieszam jogurt z musztardą. Doprawiam czosnkiem oraz majerankiem (wedle uznania) i 2 łyżkami maggi. Dorzucam ogórki z cebulą i wszystko mieszam. Do tak powstałej marynaty dodaję mięso. Odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie całość przekładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam folią aluminiową. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze ok. 15 minut. Mięsko jest już gotowe. Smaki świetnie się przenikają! Jest lekko, smacznie i zdrowo. Smacznego :)

Kurczak w sosie musztardowym z ogórkami kwaszonymi



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze

  1. Bardzo oryginalne połączenie i naprawdę ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurczaka :) Ten wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej kuchni drób może występować w 10000 odsłonach :) Także uwielbiam! ten jest lekki a zarazem ma bardzo wyrazisty smak. Polecam :)

      Usuń

Prześlij komentarz