Drobiowe pulpeciki to zdrowa i lżejsza wersja tych innych - niekoniecznie z chudego mięsa. Dodatkowo nie są smażone ani podsmażane - zatem nie posiadają w ogóle tłuszczu! Przepis, którym chce się z Wami podzielić z pewnością spodoba się wszystkim tym, którzy dbają o linię i mają ochotę na pulpeciki z indyka w wersji light. A więc potrzebujemy:
Pulpeciki:
- 800 g mięsa mielonego z indyka,
- 1 niewielka sałata rzymska,
- szczypiorek,
- 150 g sera cheddar z chili (w kawałku),
- sól,
- papryka słodka,
- czosnek,
- 1,5 łyżki stołowej musztardy miodowej,
Sos:
- 500 g passaty pomidorowej,
- cebula,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- zioła prowansalskie,
- papryka słodka,
- czosnek
Sałatę rzymską wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce. Składniki dodajemy do mięsa, doprawiamy musztardą oraz przyprawami (wedle uznania). Wszystko dokładnie wyrabiamy tak, by dodatki połączyły się z mięsem.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Z porcji mięsa wielkości 1/2 dłoni formujemy kuleczki. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 35-40 minut.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy passatę oraz przyprawy. Czekamy aż całość się zagotuje.
Upieczone pulpeciki wrzucamy do sosu. Gotujemy ok. 5 minut.
Nasze beztłuszczowe pulpeciki są już gotowe! Możecie serwować je z czym tylko chcecie - u mnie ostatnio podawane z kaszą bulgur. Smacznego :)
Fit pulpeciki z indyka Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
|
Zawsze najbardziej lubiłyśmy pulpety w takim sosie pomidorowym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pulpeciki, sama jednak jeszcze nie umiem ich robić. :)
OdpowiedzUsuńIndyk jest bardzo fit, najchudsze mięso, to prawda, tylko cheddar mniej dietetyczny ;) Mimo wszystko ja nawet na diecie bym zaryzykowała, bo lubię ten smak, który cheddar oddaje do potraw!!! Wygląda obłędnie! Będę kiedyś musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuń