Tatar wołowy

Tatar wołowy można przygotowywać na różne sposoby, niekoniecznie ograniczając się do podstawowych składników jakimi są: mięso, cebula i ogórek. Tak naprawdę to od nas zależy co dodamy do środka. Mój sprawdzony i ulubiony przepis przedstawiam Wam poniżej :) Potrzebujemy:
  • 200g mięsa wołowego mielonego,
  • 2 ogórki kwaszone,
  • 6 korniszonów z zalewy chili,
  • 1/2 cebuli białej,
  • 1/2 cebuli czerwonej,
  • 6 pieczarek marynowanych,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • oliwa z oliwek,
  • jajko,
  • pieprz,
  • maggi,
  • musztarda (u mnie musztarda figowa)
Do mięsa dodaję 1,5 łyżki musztardy, 3 łyżki maggi, 2 łyżki oliwy i pieprz. Dokładnie ze sobą mieszam. Pozostałe składniki - oprócz kaparów - bardzo drobno siekam. W osobnych miseczkach ogórki mieszam z korniszonami a cebulę białą z czerwoną. 
Mięso wykładam na talerz. Na środku tworzę niewielkie zagłębienie. Wlewam do niego oddzielone od białka żółtko.  Następnie układam składniki - kapary, pieczarki, cebulę oraz ogórki. Całość posypuje kolorowym pieprzem. Tatar gotowy! Smacznego :)

Befsztyk tatarski
Tatar wołowy
Befsztyk tatarski
Tatar wołowy



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze

Prześlij komentarz