Tatar wołowy można przygotowywać na różne sposoby, niekoniecznie ograniczając się do podstawowych składników jakimi są: mięso, cebula i ogórek. Tak naprawdę to od nas zależy co dodamy do środka. Mój sprawdzony i ulubiony przepis przedstawiam Wam poniżej :) Potrzebujemy:
- 200g mięsa wołowego mielonego,
- 2 ogórki kwaszone,
- 6 korniszonów z zalewy chili,
- 1/2 cebuli białej,
- 1/2 cebuli czerwonej,
- 6 pieczarek marynowanych,
- 2 łyżeczki kaparów,
- oliwa z oliwek,
- jajko,
- pieprz,
- maggi,
- musztarda (u mnie musztarda figowa)
Do mięsa dodaję 1,5 łyżki musztardy, 3 łyżki maggi, 2 łyżki oliwy i pieprz. Dokładnie ze sobą mieszam. Pozostałe składniki - oprócz kaparów - bardzo drobno siekam. W osobnych miseczkach ogórki mieszam z korniszonami a cebulę białą z czerwoną.
Mięso wykładam na talerz. Na środku tworzę niewielkie zagłębienie. Wlewam do niego oddzielone od białka żółtko. Następnie układam składniki - kapary, pieczarki, cebulę oraz ogórki. Całość posypuje kolorowym pieprzem. Tatar gotowy! Smacznego :)
Tatar wołowy |
Tatar wołowy Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
|
Pyszna klasyka, która nigdy się nie nudzi :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :) Bardzo lubię. Pozdrawiam :)
Usuń