Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada to pyszna, oliwkowa pasta, która idealnie komponuje się ze świeżą, chrupiącą bagietką. Ja tak bardzo ją lubię, że brak pieczywa nie stanowi dla mnie problemu :) Robię ją w sposób, który łączy wszystkie moje ulubione składniki a mianowicie: czarne oliwki, kapary oraz suszone pomidory. Potrzebujemy:
  • 180g czarnych oliwek drylowanych,
  • 5 suszonych pomidorów z oleju,
  • 10g małych kaparów z zalewy,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek,
  • pieprz,
  • przyprawa "suszone pomidory z chili"
Do wysokiego naczynia wrzucamy oliwki, pomidory oraz kapary. Wlewamy 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Doprawiamy 1 łyżeczką czosnku, 1 łyżeczką przyprawy oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość blendujemy. Tak powstałą pastę przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce. U mnie znika bardzo szybko :) Smacznego!

Pasta oliwkowa
Tapenada z czarnych oliwek



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze