Tapenada to pyszna, oliwkowa pasta, która idealnie komponuje się ze świeżą, chrupiącą bagietką. Ja tak bardzo ją lubię, że brak pieczywa nie stanowi dla mnie problemu :) Robię ją w sposób, który łączy wszystkie moje ulubione składniki a mianowicie: czarne oliwki, kapary oraz suszone pomidory. Potrzebujemy:
- 180g czarnych oliwek drylowanych,
- 5 suszonych pomidorów z oleju,
- 10g małych kaparów z zalewy,
- oliwa z oliwek,
- czosnek,
- pieprz,
- przyprawa "suszone pomidory z chili"
Do wysokiego naczynia wrzucamy oliwki, pomidory oraz kapary. Wlewamy 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Doprawiamy 1 łyżeczką czosnku, 1 łyżeczką przyprawy oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość blendujemy. Tak powstałą pastę przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce. U mnie znika bardzo szybko :) Smacznego!
Tapenada z czarnych oliwek Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
|
Komentarze
Prześlij komentarz