Sushi to jedna z tych potraw, którą mogłabym jeść codziennie. Kiedy pierwszy raz zdecydowałam zrobić się je w domu - oczywiście nie było najprościej. Teraz wiem, że wprawa przychodzi z czasem jednak ja już za drugim razem byłam zadowolona z efektów :) Do sushi tak naprawdę możecie dodać to, na co tylko macie ochotę. Składniki, których ja użyłam, wymieniam poniżej:
- 300g ryżu do sushi,
 - ocet ryżowy,
 - liście Nori,
 - 50g łososia norweskiego wędzonego,
 - 6 paluszków Surimi,
 - 1/2 ogórka świeżego,
 - 1/2 papryki czerwonej,
 - szczypiorek,
 - czarny sezam,
 - serek kanapkowy jogurtowy (może być śmietankowy),
 - wasabi,
 - sos sojowy,
 - mata bambusowa,
 - folia spożywcza
 
Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu w proporcjach 1:1 (jedna szklanka ryżu na jedną szklankę wody). Po wystudzeniu dodaję ocet ryżowy. Wszystko dokładnie mieszam - najlepiej drewnianą łyżką. Ryż powinien się kleić.
Do serka dodaję ok. 3 łyżeczki wasabi. Dokładnie ze sobą mieszam. Pozostałe składniki kroję na cienkie paski.
Matę bambusową owijam folią spożywczą. Układam na niej algę błyszczącą stroną do dołu. Ręce moczę w zimnej wodzie. Biorę porcję ryżu i rozkładam na aldze. Ugniatam tak by równomiernie go rozłożyć pamiętając, że z jednej strony zostawiam troszkę miejsca aby podczas zwijania rolka ładnie nam się skleiła. Następnie, po całości ryżu, rozsmarowuję troszkę serka z wasabi. Posypuję sezamem. Układam składniki wedle uznania. Posypuję odrobiną szczypiorku. Całość roluję. 
Z  wyżej wymienionych składników wyszło mi 6 rolek. Pamiętajcie by kroić je zawsze bardzo ostrym nożem zanurzonym w zimnej wodzie. 

Podziwiam cierpliwość:-) Super propozycja:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Przyznam szczerze, że początki nie były tak efektowne ale z czasem doszłam do wprawy :P
OdpowiedzUsuńMy też możemy to jeśc kilka razy dziennie.Pychota!
OdpowiedzUsuńTylko pora wreszcie to robic samemu.
Smacznego-)