Pizzerinki na cieście francuskim

Mini pizzerinki z tego przepisu to świetna alternatywa na mini pizze na cieście tradycyjnym. Pozwalają zaoszczędzić sporo cennego czasu a smakują rewelacyjnie! Idealne na przyjęcia, imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Do ich przygotowania potrzebujemy:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • ok. 500g żółtego sera (u mnie gouda),
  • 2 kule mozarelli,
  • 1 koncentrat pomidorowy,
  • ok. 20 czarnych oliwek drylowanych,
  • salami pepperoni,
  • szynka dojrzewająca,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • oregano,
  • czosnek,
  • zioła prowansalskie,
  • przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią",
  • 12 pomidorków papryczkowych,
  • rukola do dekoracji
Do koncentratu pomidorowego dodaję ok. szklankę wody, sól, pieprz, zioła oraz czosnek Wszystko mieszam. Ciasto kroję na równej wielkości kwadraty. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Szynkę rwę na mniejsze kawałki. Mozarellę kroję w plastry a oliwki i suszone pomidory na mniejsze fragmenty.
Na każdy kawałeczek ciasta wykładam po łyżce sosu pomidorowego i rozsmarowuję. Posypuję serem. Na każdą część wędrują składniki w następującej kolejności: salami lub szynka, plastry mozarelli, starty ser, oliwki i suszone pomidory. Całość posypuję ziołami prowansalskimi lub "suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią". Pizzerinki wkładam do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i trzymam je tam 18 minut. Po tym czasie wyjmuję i dekoruję rukolą oraz pomidorkami papryczkowymi. 
Proponuję podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Pasują do nich idealnie :) Smacznego!

Mini pizza
Pizzerinki na cieście francuskim

Mini pizza
Pizzerinki na cieście francuskim



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/



Komentarze