Mini pizzerinki z tego przepisu to świetna alternatywa na mini pizze na cieście tradycyjnym. Pozwalają zaoszczędzić sporo cennego czasu a smakują rewelacyjnie! Idealne na przyjęcia, imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Do ich przygotowania potrzebujemy:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- ok. 500g żółtego sera (u mnie gouda),
- 2 kule mozarelli,
- 1 koncentrat pomidorowy,
- ok. 20 czarnych oliwek drylowanych,
- salami pepperoni,
- szynka dojrzewająca,
- 6 suszonych pomidorów,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- oregano,
- czosnek,
- zioła prowansalskie,
- przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią",
- 12 pomidorków papryczkowych,
- rukola do dekoracji
Do koncentratu pomidorowego dodaję ok. szklankę wody, sól, pieprz, zioła oraz czosnek Wszystko mieszam. Ciasto kroję na równej wielkości kwadraty. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Szynkę rwę na mniejsze kawałki. Mozarellę kroję w plastry a oliwki i suszone pomidory na mniejsze fragmenty.
Na każdy kawałeczek ciasta wykładam po łyżce sosu pomidorowego i rozsmarowuję. Posypuję serem. Na każdą część wędrują składniki w następującej kolejności: salami lub szynka, plastry mozarelli, starty ser, oliwki i suszone pomidory. Całość posypuję ziołami prowansalskimi lub "suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią". Pizzerinki wkładam do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i trzymam je tam 18 minut. Po tym czasie wyjmuję i dekoruję rukolą oraz pomidorkami papryczkowymi.
Proponuję podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Pasują do nich idealnie :) Smacznego!
Pizzerinki na cieście francuskim |
Pizzerinki na cieście francuskim Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
|
Komentarze
Prześlij komentarz