Łosoś na parze z warzywami

Ten przepis nadaje się zarówno na lekki obiad jak i na kolację. Zrobienie go zajmuje ok. 20 minut i to dlatego, że ryba potrzebuje czasu by się ugotować. Jest bardzo łatwy także z pewnością każdy jest w stanie go przyrządzić. Czego potrzebujemy?

  • łosoś norweski - filet,
  • mała sałata rzymska (kupuję w Biedronce pakowane po 2 szt.),
  • mozzarella sałatkowa - kulki (6-8 kulek),
  • garść pomidorków papryczkowych (u mnie żółte),
  • przyprawa "suszone pomidory z oliwkami",
  • oliwa z oliwek,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • sól,
  • czosnek,
  • pieprz cytrynowy
Zaczynam od łososia ponieważ w trakcie jego gotowania na parze spokojnie zdążę przygotować resztę składników. Rybę solę, pieprzę oraz skrapiam sokiem z cytryny. Wkładam do parowaru, który ustawiam na 20 min. W tym czasie siekam sałatę. Do sałaty dodaję kulki mozzarelli - każdą kroję na 2 lub 4 części. Pomidorki (możecie dodać inne - koktajlowe, daktylowe - jednak te uważam za najlepsze i perfekcyjnie komponujące się z sałatką) kroję na 2 lub 3 części. Składniki mieszam.
Do 2 łyżek stołowych oliwy z oliwek dodaję ok. 1,5 łyżki przyprawy. Dressingiem polewam sałatkę. 
Ugotowanego łososia układam na warzywach. To już koniec :) Posiłek gotowy! 
U mnie oczywiście zdjęcie z lunch box'a ponieważ takie jedzonko zabrałam ze sobą do pracy.
Smacznego :)

Sałatka z łososiem
Łosoś na parze z warzywami



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze