Ten przepis może do najszybszych nie należy ale z pewnością nie jest zbyt skomplikowany :) Każdemu, kto lubi kuchnię śródziemnomorską - myślę, że z pewnością się przyda. A więc składniki, których potrzebujemy to:
Krewetki:
Krewetki:
- ok. 400g mrożonych krewetek,
- czosnek,
- wyciśnięty sok z 1 cytryny,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- bazylia,
- oregano,
- 250ml białego wina,
- oliwa z oliwek,
Grzanki:
- kilka kromek pieczywa,
- masło,
- czosnek,
- zioła prowansalskie,
Sos:
- 1 jogurt naturalny (200g),
- 2 łyżki majonezu,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz
Od czego zaczynamy? Na rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaję krewetki. Gdy troszkę zmiękną doprawiam czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami oraz sokiem z cytryny. Po ok. 6 minutach wlewam białe wino. Wszystko gotuję na małym ogniu ok. 20 minut (chodzi o to by krewetki wchłonęły cały aromat z wina i przypraw).
Kromki pieczywa (nie ma znaczenia czy będzie to bułka, chleb czy pieczywo czosnkowe - wedle uznania) smaruję masłem, które wcześniej wymieszałam z czosnkiem i ziołami. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza i wkładam je na 10 minut.
W tym czasie robię sos - bardzo prosty w przygotowaniu. Do jogurtu naturalnego dodaję 2 łyżki majonezu, przyprawiam solą, pieprzem a następnie dodaję posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam.
Krewetki wyjmuję z sosu winnego i kładę na talerz. Grzanki są pyszne i chrupiące. Sos delikatny - idealnie komponuje się z całym daniem :)
Krewetki w białym winie |
Krewetki w białym winie Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
|
Komentarze
Prześlij komentarz