Krem z buraka z mleczkiem kokosowym

Burak - warzywo, które może być składnikiem wielu pysznych potraw. Jest źródłem witam i minerałów. Ostatnio króluje na stołach w wielu odsłonach i jest coraz częściej wykorzystywany w kuchni. Ja proponuję dziś krem z buraka - idealny posiłek, który nie dość, że jest bardzo zdrowy to świetnie rozgrzeje nas w chłodne, jesienne dni. Potrzebujemy:
  • ok. 500g puree z buraka,
  • puszka mleczka kokosowego (200ml),
  • 1 cebula,
  • olej rzepakowy,
  • imbir mielony,
  • sok z limonki,
  • czosnek granulowany,
  • sól,
  • pieprz,
  • kolendra suszona,
  • bulion drobiowy (250ml),
  • jogurt naturalny typu greckiego,
  • maggi
Na dnie garnka rozgrzewam 1 łyżkę stołową oleju. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażę do momentu aż delikatnie się zeszkli. Nie zdejmuję garnka z ognia. Następnie dodaję puree buraczane i podlewam bulionem drobiowym. Przyprawiam solą, pieprzem, 2 łyżeczkami czosnku, 1 łyżeczką imbiru i 2 łyżeczkami kolendry. Dodaję ok. 3 łyżki stołowe maggi, 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę soku z limonki. Oczywiście proporcje te możecie zwiększać lub zmniejszać według Waszego uznania :)  Z przyprawami jest tak, że nie każdy lubi doprawiać potraw w ten sam sposób. Całość blenduję. Dodaję 3 łyżki stołowe jogurtu i wszystko ze sobą mieszam.
Krem z buraka podaję z pestkami prażonego słonecznika, odrobina jogurtu, kawałeczkami serka koziego (może być ser grecki typu feta) oraz kolendrą. Smacznego :) 

Krem z buraka
Krem z buraka



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze

  1. Idealna zupka na ten jesienny czas:-) A buraka kocham nad życie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, ja dokładnie tak samo! Świetne jest to, że można podawać go na tyle różnych sposobów :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz