Burak - warzywo, które może być składnikiem wielu pysznych potraw. Jest źródłem witam i minerałów. Ostatnio króluje na stołach w wielu odsłonach i jest coraz częściej wykorzystywany w kuchni. Ja proponuję dziś krem z buraka - idealny posiłek, który nie dość, że jest bardzo zdrowy to świetnie rozgrzeje nas w chłodne, jesienne dni. Potrzebujemy:
- ok. 500g puree z buraka,
- puszka mleczka kokosowego (200ml),
- 1 cebula,
- olej rzepakowy,
- imbir mielony,
- sok z limonki,
- czosnek granulowany,
- sól,
- pieprz,
- kolendra suszona,
- bulion drobiowy (250ml),
- jogurt naturalny typu greckiego,
- maggi
Na dnie garnka rozgrzewam 1 łyżkę stołową oleju. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażę do momentu aż delikatnie się zeszkli. Nie zdejmuję garnka z ognia. Następnie dodaję puree buraczane i podlewam bulionem drobiowym. Przyprawiam solą, pieprzem, 2 łyżeczkami czosnku, 1 łyżeczką imbiru i 2 łyżeczkami kolendry. Dodaję ok. 3 łyżki stołowe maggi, 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę soku z limonki. Oczywiście proporcje te możecie zwiększać lub zmniejszać według Waszego uznania :) Z przyprawami jest tak, że nie każdy lubi doprawiać potraw w ten sam sposób. Całość blenduję. Dodaję 3 łyżki stołowe jogurtu i wszystko ze sobą mieszam.
Krem z buraka podaję z pestkami prażonego słonecznika, odrobina jogurtu, kawałeczkami serka koziego (może być ser grecki typu feta) oraz kolendrą. Smacznego :)
Krem z buraka Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
|
Idealna zupka na ten jesienny czas:-) A buraka kocham nad życie:-)
OdpowiedzUsuńOj, ja dokładnie tak samo! Świetne jest to, że można podawać go na tyle różnych sposobów :)
OdpowiedzUsuń