Cevapcici jagnięce

Tym razem kuchnia bałkańska. Te małe kotleciki można robić z wielu rodzajów mięs bądź ich mieszanki. Ja użyłam jagnięciny, która ma dość charakterystyczny i wyrazisty smak. Danie jest proste w wykonaniu także zrobić je może naprawdę każdy. Potrzebujemy:

Kotleciki:
  • 500g mielonej jagnięciny,
  • ciemny sos sojowy,
  • 1 cebula,
  • pieprz,
  • curry,
  • czosnek,
  • przyprawa do Cevapcici
Sosy:
  • jogurt naturalny 180g,
  • majonez,
  • ketchup,
  • szczypiorek,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz
Do mięsa dodaję 2 łyżki sosu sojowego, posiekaną w drobną kostkę cebulę, płaską łyżeczkę curry, pieprzu oraz czosnku. Wsypuję 1 łyżkę stołową przyprawy do Cavapcici i wszystko dokładnie mieszam. Mięso dzielę na małe porcje. Oblepiam nimi patyczki do grilla i formuje rulonik. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Nasze kotleciki trafiają tam na 30 minut. W tym czasie zabieram się za sosy.
Naszą bazę stanowić będzie jogurt połączony z 2 łyżkami stołowymi majonezu. Dzielę ją na dwie części a każdą z nich przelewam do niewielkiej miseczki. Do pierwszej dodaję 1,5 łyżki stołowej ketchupu. Mieszam i sos mam gotowy :) Do drugiej wsypuję łyżeczkę czosnku, szczyptę soli oraz pieprzu. Wrzucam posiekany szczypiorek. Tak powstaje drugi sos. 
Po upływie 30 minut nasze Cavapcici są już gotowe. Można podawać je z ryżem, pitą lub jeść po prostu same. Smacznego :)

Kofta
Cevapcici jagnięce

Kofta
Cevapcici jagnięce



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/


Komentarze