Tym razem kuchnia bałkańska. Te małe kotleciki można robić z wielu rodzajów mięs bądź ich mieszanki. Ja użyłam jagnięciny, która ma dość charakterystyczny i wyrazisty smak. Danie jest proste w wykonaniu także zrobić je może naprawdę każdy. Potrzebujemy:
Kotleciki:
Kotleciki:
- 500g mielonej jagnięciny,
- ciemny sos sojowy,
- 1 cebula,
- pieprz,
- curry,
- czosnek,
- przyprawa do Cevapcici
Sosy:
- jogurt naturalny 180g,
- majonez,
- ketchup,
- szczypiorek,
- czosnek,
- sól,
- pieprz
Do mięsa dodaję 2 łyżki sosu sojowego, posiekaną w drobną kostkę cebulę, płaską łyżeczkę curry, pieprzu oraz czosnku. Wsypuję 1 łyżkę stołową przyprawy do Cavapcici i wszystko dokładnie mieszam. Mięso dzielę na małe porcje. Oblepiam nimi patyczki do grilla i formuje rulonik. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Nasze kotleciki trafiają tam na 30 minut. W tym czasie zabieram się za sosy.
Naszą bazę stanowić będzie jogurt połączony z 2 łyżkami stołowymi majonezu. Dzielę ją na dwie części a każdą z nich przelewam do niewielkiej miseczki. Do pierwszej dodaję 1,5 łyżki stołowej ketchupu. Mieszam i sos mam gotowy :) Do drugiej wsypuję łyżeczkę czosnku, szczyptę soli oraz pieprzu. Wrzucam posiekany szczypiorek. Tak powstaje drugi sos.
Po upływie 30 minut nasze Cavapcici są już gotowe. Można podawać je z ryżem, pitą lub jeść po prostu same. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz