Butter Chicken czyli kurczak maślany. Przepisów jest wiele i każdy zawsze dodaje coś od siebie. Właśnie to w kuchni uwielbiam najbardziej! Wystarczy zmienić jeden albo dwa składniki, żeby potrawa zyskała swój wyjątkowy smak! Poniżej przedstawiam Wam swój pomysł na tą indyjską potrawę. Do jej przygotowania potrzebujemy:
Kurczak w marynacie:
- ok. 700g piersi z kurczaka,
- 1 duża cebula czosnkowa,
- jogurt naturalny 150g
- 1 łyżka stołowa czosnku granulowanego,
- 1 łyżka suszonej kolendry,
- 1 łyżeczka tartego imbiru,
- sok z limonki,
- sos sojowy,
- gram masala,
- pieprz,
- olej rzepakowy,
Sos:
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 100g orzechów nerkowca,
- jogurt grecki,
- kolendra,
- imbir,
- garam masala,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- kolendra,
- passata pomidorowa
Umyte filety kroję w małe kawałki. Do miski wrzucam: jogurt naturalny, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę stołową czosnku granulowanego, 1 łyżkę stołową kolendry, łyżkę garam masala, łyżeczkę imbiru. Doprawiam pieprzem.
Cebulę kroję w drobna kostkę. 2 łyżki oleju rozgrzewam na patelni i wrzucam cebulę. Smażę do momentu kiedy delikatnie się zeszkli, Następnie przekładam ją do małego naczynia i blenduję na papkę. Dodaję do jogurtu z przyprawami. Dokładnie mieszam. Do tak powstałej marynaty dodaję kurczaka. Całość odstawiam do lodówki na min. 2 godziny.
Do garnka wrzucam krojone pomidory, 3 łyżki stołowe jogurtu greckiego, 1 łyżkę stołową kolendry, 2 łyżki stołowe czosnku, łyżkę garam masala oraz łyżeczkę imbiru. Doprawiam solą i pieprzem. Wlewam 1 szklankę passaty pomidorowej. Całość gotuję a następnie blenduję.
W malakserze miksuję orzechy. Dodaję je do sosu i gotuję ok. 5 minut.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Smażę kurczaka ok. 15-20 min. Następnie dodaję go do sosu i gotuję jeszcze ok. 5-10 min. Po tym czasie nasz Butter Chicken jest gotowy :)
Komentarze
Prześlij komentarz