Bruschetta z pomidorami i mozarellą to jedna z moich ulubionych, włoskich przystawek. Idealna na lekką kolację czy jako przekąska na imprezę z przyjaciółmi. Przygotowanie jej nie zajmie Wam dużo czasu a gwarantuję, że z pewnością Wam posmakuje! Potrzebujemy:
- 3 duże pomidory,
- garść świeżej bazylii,
- zioła prowansalskie,
- oregano,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 1 bagietka,
- 1 kula mozarelli,
- masło
Pomidory parzę i obieram ze skórki. Kroję w drobną kostkę. Dodaję posiekaną bazylię. Przyprawiam solą, pieprzem, czosnkiem oraz oregano. Wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszam.
Bagietkę kroję na kromki. Smaruję masłem, które wcześniej wymieszałam z odrobiną czosnku i ziół prowansalskich. Układam plastry cienko pokrojonej mozarelli. Wkładam na 6 minut do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni Celsjusza.
Na podpieczone grzanki wykładam dość grubą warstwę pomidorków. Do dekoracji używam rukoli. To wszystko! Całość zajęła ok. 20 minut. Smacznego! :)
Bruschetta z pomidorami i mozarellą |
Bruschetta z pomidorami i mozarellą Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/
|
Świetny blog. Wspaniały przepis. Będę wracać częściej. :D
OdpowiedzUsuńBardzo miło czyta mi się takie komentarze :) Oczywiście zapraszam! :)
UsuńTego mi było trzeba,bo uwielbiam jeśc, a i goście nadjeżdżają.
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
Zobaczę i inne.
Pozdrawiam-)
Irena
Świetnie! Polecam ten jak i inne przepisy. Mam nadzieję, że nie tylko ta potrawa przypadnie do gustu! :)
UsuńO! Podpowiem żonie w razie czego ;)
OdpowiedzUsuńPolecam! U nas znika w mgnieniu oka :P
UsuńDobrze, że idę na zakupy, bo wiem już co będzie na kolację! :)
OdpowiedzUsuń