Chyba już Wam wspominałam, że modyfikacja przepisów to dla mnie najlepsza zabawa? Rzadko robię coś zgodnie z recepturą - zawsze dodam coś od siebie albo zamienię składniki :)
Tak samo jest tym razem. Zaproponuję Wam Chili Con Carne jednak w nieco lżejszej wersji - z mięsem z indyka zamiast wołowiny.
Zatem co potrzebujemy:
Zatem co potrzebujemy:
- 500g mięsa mielonego z piersi indyka,
- olej kokosowy,
- 200g czerwonej fasoli z puszki,
- 200g kukurydzy konserwowej,
- 1 duża czerwona papryka,
- passata pomidorowa - 500g
- 1 łyżka musztardy miodowej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego + pół szklanki wody,
- szczypta cukru,
- curry,
- czosnek granulowany,
- majeranek,
- papryka słodka,
- chili,
- sól,
- pieprz,
- optymalnie: ser żółty do starcia na grubych oczkach oraz szczypiorek dla dekoracji
Do mięsa dodaję wszystkie przyprawy. Celowo nie podaję ilości ponieważ każdy dodaje wedle uznania i smaku. Do tego łyżka musztardy i zmieszany z wodą koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju kokosowego. Przyprawionego indyka smażę ok. 15 minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, osączoną fasolę oraz kukurydzę. Wszystko duszę na mniejszym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Dodaję passatę i gotuję ok. 10 minut.
Całość wykładam na talerz, posypuję tartym żółtym serem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Możecie podawać z czym tylko chcecie- z ryżem, tortillą lub kaszą. Ja serwuję z grzankami :)
Chili Con Carne Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/ |
uwielbiam wszystko, co z mięsem mielonym!
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam - zwłaszcza drobiowe. Mięsko, które świetnie smakuje w wielu odsłonach.
OdpowiedzUsuń