Kuchnia chińska to jedna z moich ulubionych. Dlaczego? Bo każde danie mogę zrobić na tysiące sposobów. Mogę bawić się dodatkami, ziołami i smakami :)
Na początek ryż smażony z kurczakiem - oczywiście wersji tego dania może być wiele. Ja proponuję dzisiaj takie:
- dwie pojedyncze lub jedna podwójna średniej wielkości pierś z kurczaka,
- dwie torebki ryżu,
- jedno opakowanie bukietu warzyw (kalafior, brokuł, marchew) 450g,
- jedno jajko,
- sos sojowy,
- sok z limonki,
- curry,
- majeranek,
- pieprz,
- czosnek,
- sos tajski ostry,
- fix do kuchni chińskiej,
- olej kokosowy
Na patelni rozgrzewam dwie łyżki stołowe oleju. Kurczaka kroję w kostkę. Przyprawiam dwiema łyżkami sosu sojowego, dwiema łyżkami soku z limonki, majerankiem, pieprzem i curry. Tak zamarynowane mięso wrzucam na patelnię i smażę. Następnie dodaję ugotowane wcześniej warzywa. Wszystko mieszam i smażę do momentu aż smaki się połączą. Całość przesuwam na bok patelni i wbijam jajko. Czekam aż delikatnie się podsmaży a następnie mieszam z pozostałymi składnikami. Gdy ryż jest już gotowy, dorzucam go na patelnię. Całość doprawiam fixem do kuchni chińskiej i dokładnie mieszam. Tak przygotowane danie wykładam na talerz. Aby nadać mu bardziej orientalny smak i wygląd posypuję grubo posiekanym szczypiorkiem!
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz