Chińszczyzna czyli ryż smażony z kurczakiem

Kuchnia chińska to jedna z moich ulubionych. Dlaczego? Bo każde danie mogę zrobić na tysiące sposobów. Mogę bawić się dodatkami, ziołami i smakami :)
Na początek ryż smażony z kurczakiem - oczywiście wersji tego dania może być wiele. Ja proponuję dzisiaj takie:
  • dwie pojedyncze lub jedna podwójna średniej wielkości pierś z kurczaka,
  • dwie torebki ryżu,
  • jedno opakowanie bukietu warzyw (kalafior, brokuł, marchew) 450g,
  • jedno jajko,
  • sos sojowy,
  • sok z limonki,
  • curry,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • sos tajski ostry,
  • fix do kuchni chińskiej,
  • olej kokosowy
Na patelni rozgrzewam dwie łyżki stołowe oleju. Kurczaka kroję w kostkę. Przyprawiam dwiema łyżkami sosu sojowego, dwiema łyżkami soku z limonki, majerankiem, pieprzem i curry. Tak zamarynowane mięso wrzucam na patelnię i smażę. Następnie dodaję ugotowane wcześniej warzywa. Wszystko mieszam i smażę do momentu aż smaki się połączą. Całość przesuwam na bok patelni i wbijam jajko. Czekam aż delikatnie się podsmaży a następnie mieszam z pozostałymi składnikami. Gdy ryż jest już gotowy, dorzucam go na patelnię. Całość doprawiam fixem do kuchni chińskiej i dokładnie mieszam. Tak przygotowane danie wykładam na talerz. Aby nadać mu bardziej orientalny smak i wygląd posypuję grubo posiekanym szczypiorkiem!
Smacznego :)

ryż smażony z kurczakiem
Chińszczyzna czyli ryż smażony z kurczakiem



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/


Komentarze